Ostrov Judetul Tulcea

Despre noi:

P.F.A.-ul DACHE CRISTINA-GABRIELA din localitatea Ostrov, Comuna Ostrov, Judetul Tulcea, beneficiaza de finantare in cadrul submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si este infiintata in baza Legii nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Persoana juridica are activiatatea principala cod CAEN 0113 – Cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoaselor si tuberculilor, se incadreaza in categoria micro-intreprinderi din spatiul rural.

Comuna Ostrov, Tulcea

Comuna Ostrov este situata in partea de vest a judetului la o distanta de 87 km de municipiul Tulcea si ocupa o suprafata de 52 km patrati. Teritoriul comunei este situat pe malul Dunarii. Actualmente comuna este formata dintr-un singur sat. 
Ostrovul are urmatorii vecini: nord – Peceneaga, vest – Bratul Dunarea Veche, sud – vest – Piatra Frecatei, sud – Daeni, est – Magurele.
ISTORIC: in secolul al XIII-lea, localitatea Ostrov purta denumirea Beroe mostenita de la romani, din epoca postaureliana. in secolele I si al II-lea in partea vestica, pe malul Dunarii a existat Castrul Roman Beroe, unde isi avea sediul Legiunea a V-a. Dovada existentei lor sunt sapaturile efectuate pe locul numit Lagari, care avea in acea perioada intelesul de cetate si care includea populatia militara si civila, biserici, teren arabil, locuri de veci. Obiectivele de importanta arheologica descoperite sunt ruinele bisericii romane baptisteriumul, monezi cu etigiile unor imparati romani din secolele al II-lea si al III-lea d. Hr., schelete de acum 1500 – 1600 de ani.
Aceasta cetate a dat numele bratului Dunarii pe malul caruia se gasea si anume Baroi (dovada a adaptarii pe teren autohton a denumirii romane).
In urma unor conflicte intre comatii dobrogeni si romani, cetatea a fost distrusa. Ruinele ei au fost folosite mai tarziu, in perioada bizantina a Imperiului Roman, ca post de granita. 
La inceput, satul se compunea din cateva grupuri de oameni veniti cu turmele de oi din Transilvania. Aceasta partiala transhumanta se poate dovedi prin gropile de forma rotunda existente pe teritoriul ostrovean, unde se crede ca au fost construite bordeie. Au fost gasite caramizi si pamant ars din vatra focului.
in 1848, din cauza inundatiilor, populatia a fost nevoita sa se retraga, formand un “mic sat de circa 30 de familii si 106 membrii”. Cu timpul numarul de locuitori s-a marit si satul a devenit chiar comuna.
Din “Act de masuratoare si de delimitare”, datat 7 iunie 1883, aflam ca s-au masurat 94,59 ha de pamant, ce a apartinut locuitorilor din Tas-Burun si care intra in proprietatea comunei Ostrov. Tas-Burun era un catun turcesc ce apartinea Ostrovului. Odata cu procesul verbal incheiat in septembrie 1883, catunul care a avut 9 locuitori devine “fost” si este semnat si actul de desfiintare.
Tas-Burun avea in partea de est hotarul cu satul Aigir-Amet. Din unele documente reiese ca Aigir-Amet a apartinut comunei Ostrov si este de fapt satul Igramat, devenit Magurele. Din componenta comunei a facut parte si satul Piatra-Frecatei, numit asa de la cariera de piatra din apropiere, precum si Magurele.
intre 1880 si 1884, Ostrov, facea parte din Plasa Harsova, judetul Constanta.
La data desfiintarii catunului Tas-Burun, septembrie 1883, ajutorul primarului comunei Ostrov era Vasile Dache, iar inginerul topograf din Depozitul de Resbel, care a intocmit “Act de mpsurptoare si de delimitare”, a fost locotenentul I. Nicolescu.
in 1968 doar satul Piatra-Frecatei mai apartinea comunei Ostrov, iar in 1972 comuna are un singur sat, cel care poarta si numele comunei. Astazi, Piatra Frecatei este un catun, format din trei familii, si este administrat de Consiliul Local al Comunei Ostrov. (din lucrarea d-nei prof. Steliana Iordache – Graiul si folclorul localitatii Ostrov)

Demografie

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ostrov se ridică la 1.925 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.244 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,84%). Pentru 4,16% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.  Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,84%). Pentru 4,16% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)

  • Programul Naţional de Dezvoltare Rurală
  • Program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală
  • Europa investește în zonele rurale.

AGENȚIA PENTRU FINANȚAREA INVESTIȚIILOR RURALE